20.11.2015

Nuotit mukaan digitaalisen kopioinnin oppilaitoslupaan

Oppilaitosten digitaalisen kopioinnin ja käytön lupa on laajentunut kattamaan nuottien, laulun sanoitusten ja muiden nuottijulkaisujen skannaamisen ja kopioinnin verkosta. Nyt on mahdollista esimerkiksi skannata tai kopioida laulun sanat PowerPoint-esitykseen ja heijastaa esitys koulun kevätjuhlassa seinälle.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on hankkinut tekijänoikeudella suojattujen aineistojen kopiointi- ja käyttöluvat opetus- ja tutkimuskäyttöön keskitetysti kaikille peruskouluille, lukioille, ammatillisten oppilaitosten perustutkintoon johtavaan koulutukseen sekä valtionosuutta saaville musiikkioppilaitoksille.

Kopioston luvalla opettaja saa valokopioida ja skannata osia painetuista julkaisuista sekä kopioida vapaasti verkkosivuilla saatavilla olevaa kuva- ja tekstiaineistoa, nyt myös nuotteja ja laulujen sanoja, lisämateriaaliksi ja oppimateriaalia täydentämään. Lisäksi digitaalista aineistoa saa tallentaa opetusryhmän saataville suljettuun verkkoon kuten kurssialustalle tai muuhun suljettuun oppimisympäristöön. Digitaalisen kopioinnin ja käytön lupa koskee nyt myös valtionosuutta saavia musiikkioppilaitoksia.

Opetus- ja kulttuuriministeriön hankkimalla luvalla peruskoulujen, lukioiden ja ammattioppilaitosten opettajat voivat myös esittää kotimaisia ohjelmia YleAreenasta ja Elävästä arkistosta sekä tallentaa tv-ohjelmia YLE1, YLE2, MTV3, YLE Fem ja YLE Teema kanavilta, lukuun ottamatta elokuvia, mainoksia ja ulkomaisia jatkuvajuonisia sarjoja.

Kopiosto tarjoaa koulutusta ja tietoiskuja tekijänoikeuksista ja oppilaitosten käyttöluvista. Koulutuksia voi tiedustella neuvonta@kopiosto.fi.

Lisätietoa

Kopiosto ry

Johtaja Juha Jukkara, juha.jukkara (at) kopiosto.fi, Puh. 09 4315 2346

Lisensiointipäällikkö Kirsi Salmela, kirsi.salmela (at) kopiosto.fi, Puh. 09 4315 2349

Takaisin