15.11.2019

Minustako elokuvantekijä?

2015! Emilia Tuovila ja Panu Tuomikko ohjaustutoriaalissa. Enemmän tunnetta! Kuva: Arttu Haglund

Miten alkuun elokuvaamisessa?

Elokuva yhdistää kuvaan ja ääneen perustuvaa kerrontatekniikkaa. Mutta miten pääsisin alkuun elokuvaamisessa? Kysyimme asiaa Kaikki kuvaa -sivuston tuottajalta Arttu Haglundilta.

”Lyhyesti: elokuvantekijäksi oppii tekemällä elokuvia. Lähes jokaiselta löytyy nykyään taskusta videokuvaamiseen kykenevä laite, eli olemme kaikki potentiaalisia elokuvantekijöitä. Elokuvan tekeminenhän tapahtuu niin, että ensin painetaan punaista REC-nappia. Kun nappia painetaan uudelleen, on kuvattu elokuva. Syntynyt klippi ei millään tavalla eroa esimerkiksi historian ensimmäisinä pidetyistä elokuvista, kuten Lumiéren veljesten teoksesta Juna saapuu asemalle. Mutta jos haluaa ottaa seuraavan askeleen, Kaikki kuvaa -tutoriaalimme auttavat eteenpäin”, Haglund kertoo.

Kaikki kuvaa on tuotantoyhtiö Amazementin toteuttama elokuvakasvatuksen hankekokonaisuus, jossa on tuotettu materiaaleja sekä lapsille ja nuorille että opettajille ja varhaiskasvattajille. Sivuston kaikki videotutoriaalit ja materiaalit ovat vapaasti ja veloituksetta opettajien käytössä ei-kaupallisessa tarkoituksessa.

Kaikki kuvaa -sivusto opettaa helposti ja hauskasti elokuvien tekemistä lapsille ja nuorille. Nettisivulta löytyy kymmeniä videotutoriaaleja, joissa hauskat veijarit Patse ja Emppu eli Panu Tuomikko ja Emilia Tuovila antavat neuvoja elokuvan tekemiseen. Tutoriaaleissa käydään läpi elokuvan tekeminen ensimmäisestä ideasta valmiin elokuvan julkaisemiseen. Tutoriaalit on tehty 8-15-vuotiaille nuorille, ja niiden sisältö ja asenne on sen mukainen.

Vuosittain keväällä järjestetään myös Kaikki kuvaa -elokuvakilpailu. Kilpailu on järjestetty jo seitsemän kertaa, ja se on kasvanut lajissaan Suomen suurimmaksi.

Opettajille ja varhaiskasvattajille suunnattu Kaikki kuvaa EDU -verkkokurssi opettaa kamerakynän pedagogiikan ihmeelliseen maailmaan. Verkkokurssi on maksuton, ja sen voi suorittaa itsenäisesti. Kaikki kuvaa EDU -hankkeen on rahoittanut Opetushallitus.

Mikä ihmeen kamerakynä?

Kamerakynä on uusi pedagoginen opetusmenetelmä, jossa videokameraa käytetään oppimisen välineenä kuin kynää muistiinpanojen tekemiseen ja ideoiden havainnollistamiseen. ”Koulussa kamerakynän pedagogiikka -menetelmää voi käyttää minkä tahansa oppiaineen tunnilla”, Haglund kertoo.

”Opetusalan messuilla olemme törmänneet kasvattajiin, jotka eivät halua kuulla enää yhdestäkään uudesta vempaimesta! Onneksi kamerakynä ei olekaan laite, vaan tosiaan uusi pedagoginen opetusmenetelmä”, Haglund täsmentää.

Kamerakynän pedagogiikassa kamera, esimerkiksi kännykkä tai tabletti, toimii monipuolisen ajattelun ja oppimisen välineenä kuten kynä. Kamerakynän pedagogiikkaan voi tutustua lähemmin Kaikki kuvaa EDU -sivuston kirjastosta löytyvistä verkkokursseilta. Perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen on tarjolla omat koulutuspolkunsa.

Entä tekijänoikeudet?

Elokuvassa ja videossa halutaan usein käyttää musiikkia, liittää niihin kuvia tai esimerkiksi pätkiä toisesta elokuvasta tai videosta. Videoita kuvataan milloin missäkin ja videoilla voikin näkyä vaikka kuvataideteoksia tai katusoittajia soittamassa musiikkia. Mitä meidän pitäisi tietää tekijänoikeuksista?

”Monille opettajille tekijänoikeusasiat ovat yhä epäselvä sääntöjen viidakko, jossa eksyy helposti. Olemassa olevat materiaalit ovat usein tekstimuotoisia ja vaativat perehtymistä. Siksi olemmekin tuottamassa ensi vuoden aikana opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella uuden tutoriaalikokonaisuuden, jossa sukelletaan nimenomaan tekijänoikeuksiin”, Haglund kertoo. ”Tavoitteemme on pukea elokuvaamiseen liittyvät tekijänoikeusasiat oppilaille tuttuun tutoriaaliformaattiin, joka selkiyttää asioita helposti vastaanotettavalla tavalla ja toimii audiovisuaalisena viidakkoveitsenä tekijänoikeusviidakossa. Jotta videosta ei tulisi hirvittävän pitkä, joudumme toki valikoimaan, mitä asioita käsittelemme ja muiden asioiden osalta ohjaamme olemassa oleviin tekstimuotoisiin aineistoihin, joista Kopioston Kopiraittila on malliesimerkki.”

Kopiraittilan koulusta löytyy tekijänoikeusasioista muistilistat video- ja elokuvaprojekteihin.

Mitä seuraavaksi?

Haglund toimii myös elokuvaohjaajana ja tuottajana tuotantoyhtiö Amazementissa. Haglundin ohjaama Amazementin ensimmäinen koko illan elokuva POISSA tulee ensi iltaan leffateattereihin ympäri Suomea 29.11.2019.

”Koulukino on julkaissut elokuvasta oppimateriaalin, jonka avulla elokuvaa voidaan käsitellä toisen asteen opiskelijoiden kanssa. Koululaisnäytöksiä on marraskuusta alkaen tilattavissa Koulukinolta tai suoraan elokuvan levitysyhtiöltä Black Lion Picturesilta. Elokuvassa ahdistunut kiteeläinen perheenisä alkaa selittämättömästi teleporttailla ympäri maailmaa. Elokuvaa kuvattiin lopulta 30 eri maassa. Siitä huolimatta se on toteutettu täysin omakustanteisesti”, Haglund kertoo.

Lisätietoa:

http://www.amazement.fi/poissa/
Takaisin