14.1.2020

Kysy asiantuntijalta: mitä videoita oppitunnilla saa esittää netistä

Oppilaitosuutisissamme alkaa uusi juttu-sarja: Asiantuntija vastaa. Kysymme opettajia askarruttaviin tekijänoikeuskysymyksiin vastauksia asiantuntijoilta. Ensimmäisenä kysyimme Kopioston lisensiointipäällikkö Kirsi Salmelalta, mitä videoita oppitunnilla saa esittää netistä. 

Onko sinulla tekijänoikeuskysymyksiä, joihin haluaisit asiantuntijan vastauksen? Voit lähettää omia kysymyksiäsi sähköpostilla viestinta (at) kopiosto.fi. Laita otsikoksi “Asiantuntija vastaa”.

Mitä videoita saan esittää oppitunnilla netistä?

”Videot ovat samalla tavoin tekijänoikeuden suojaamia kuin tv-ohjelmat ja elokuvatkin. Niiden esittämiseen opetuksessa tarvitaan yleensä tekijänoikeudenhaltijan eli videon tekijän, tekijöiden tai julkaisijan lupa”, kertoo Kirsi Salmela.

”Opetushallituksen hankkimalla valtakunnallisella luvalla saat esittää opetuksessa muita kotimaisia ohjelmia Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta paitsi elokuvateatteri- tai videolevityksessä olevia elokuvia”, Salmela jatkaa. ”YouTube- ja vastaavien videonjakopalveluiden osalta tulee tarkistaa palveluiden käyttöehdot. Esimerkiksi YouTuben käyttöehdoissa määritellään, että palvelun sisältöjä saa kuunnella ja katsella vain henkilökohtaisessa ei-kaupallisessa tarkoituksessa.”

Videoiden tekijä tai tekijät ovat kuitenkin usein sallineet verkossa olevan videonsa käytön opetuksessa esimerkiksi verkkosivullaan, verkkosivuston käyttöehdoissa tai Creative Commons -lisenssillä. ”Tällöin videota saa esittää ja käyttää opetuksessa käyttö- tai lisenssiehtojen mukaisesti”, Salmela täsmentää.

”Voit aina myös pyytää videon esittämiseen luvan sen tekijältä tai julkaisijalta, jos olet epävarma, saako videota esittää”, muistuttaa Salmela.

Takaisin