4.10.2022

Kysy asiantuntijalta: Voinko ottaa oppilailleni otteita e-kirjoista?

”Kopioston kopiointiluvalla voit lähtökohtaisesti ottaa kopioita myös sähköisessä muodossa julkaistuista yksittäisistä kirjallisista teoksista, kuten kaunokirjallisesta teoksesta tai tietokirjasta”, vastaa Kopioston lakimies Ville Verronen.

Verronen jatkaa, että ennen kopiointia on kuitenkin syytä tarkistaa sähkökirjan, esimerkiksi e-kirjan hankintasopimuksen tai muun lisenssin käyttöehdot, joissa saatetaan rajoittaa sähkökirjan kopiointia tai käyttöä tietyissä tilanteissa.

Lisäksi on tärkeää muistaa, ettei sähkökirjoja saa kopioida kokonaisuudessaan, eikä jakaa muille. Sallittu kopiointimäärä myös poikkeaa painettujen julkaisujen sallitusta kopiointimäärästä.

Sähkökirjoista voit ottaa kopioita esi- ja peruskoulussa enintään viisi sivua per sähkökirja, enintään kuitenkin puolet koko kirjasta. Lukioissa on mahdollista kopioida 15 sivua sähkökirjaa kohden, ei kuitenkaan enempää kuin 15 % kirjasta. Korkeakouluissa enintään 20 sivua sähkökirjaa kohden ja eikä enempää kuin 20 % koko kirjasta.

”Kopiointiluvalla et myöskään saa kopioida sähköistä oppimateriaalia eikä sellaista aineistoa, jota koskee omat lisenssi- tai käyttöehdot tai käyttölupa. Suosittelen tutustumaan tarkemmin Kopioston verkkosivuilta siihen, millaista aineistoa kopiointiluvallamme on mahdollista kopioida”, vinkkaa Verronen.

Takaisin