7.12.2020

Kysy asiantuntijalta: Saavatko oppilaat neuloa Adidas-logon villasukkiin?

Asiantuntija vastaa -juttusarjan bannerikuva

Kysyimme Patentti- ja rekisterihallituksen johtavalta neuvontalakimieheltä Tuulimarja Myllymäeltä, miten on tekijänoikeuksien laita, jos oppilaat haluavat neuloa villasukkiin Adidas-logon. Entä jos neuloisimme Adidas-logosukkia koulun myyjäisiin?

”Tavaramerkin yksityistä käyttöä ei ole kielletty eli, jos oppilas kutoo villasukat omaan käyttöön, hän voi koristella ne Adidaksen logolla”, vastaa Tuuli Myllymäki Patentti- ja rekisterihallituksesta. ”Mutta sitten kun sukat herättävät lähipiirissä ihastusta ja kaverit ja sukulaisetkin haluavat tilata samanlaisia sukkia itselleen, aletaan liikkua kielletyllä alueella”, Myllymäki jatkaa.

Tuotteiden ja yritysten logot voivat saada tekijänoikeussuojaa, jos ne ovat teoskynnyksen ylittäviä itsenäisiä ja omaperäisiä teoksia. Mutta logot ovat usein rekisteröityjä tavaramerkkejä. Tavaramerkkilain mukaan toisen tavaramerkkiä ei saa käyttää elinkeinotoiminnassa ilman merkin omistajan – siis tässä tapauksessa Adidaksen – lupaa.

”Jos ʼAdidas-villasukkiaʼ valmistetaan myyntiin, vaikka koulun myyjäisiin, niitä tehdään silloin ansaintatarkoituksessa ja astutaan elinkeinotoiminnan puolelle. Tähän käyttöön pitäisi siis saada lupa merkin omistajalta”, ohjeistaa Myllymäki.

Tavaramerkkien käyttöä valvovat tavaramerkkien omistajat. He voivat puuttua merkkinsä luvattomaan käyttöön.

”Aina, jos käyttää toisen tavaramerkkiä, on asiallista ja varminta pyytää siihen merkin omistajan lupa. Eihän sinustakaan tunnu reilulta, jos joku yrittäisi hyötyä sinun tavaramerkistäsi, jonka olet kehittänyt ja jonka eteen olet tehnyt töitä”, Myllymäki muistuttaa.

Lisätietoa tavaramerkistä löydät Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta: https://www.prh.fi/fi/tavaramerkit.html

Kysy asiantuntijalta -juttusarjassa asiantuntijat vastaavat opettajia askarruttaviin tekijänoikeuskysymyksiin

Onko sinulla tekijänoikeuskysymyksiä, joihin haluaisit asiantuntijan vastauksen? Voit lähettää kysymyksiäsi sähköpostilla viestinta (at) kopiosto.fi. Laita otsikoksi “Asiantuntija vastaa”. 

Takaisin