7.1.2021

Kysy asiantuntijalta: Saanko kopioida työkirjaa, jonka painos on loppuunmyyty?

Asiantuntija vastaa -juttusarjan bannerikuva

Kysyimme Suomen Kustannusyhdistyksen juridiselta asiantuntijalta Johanna Haapiainen-Makkoselta, saako sellaista työkirjaa kopioida, jonka painos on loppuunmyyty?

”Kopioston kopiointilupa ei mahdollista työ- ja harjoituskirjojen kopiointia. Työ- ja harjoituskirjoja saa kopioida vain, jos kustantaja ja tekijät antavat siihen luvan”, vastaa Johanna Haapiainen-Makkonen.

Kopioston kopiointilupa mahdollistaa kuvien, artikkelien ja otteiden kopioimisen kirjoista ja lehdistä sekä verkkosivuilta. Kopiointiluvalla voi esimerkiksi kopioida otteen tekstikirjasta, mutta otteita työ- ja harjoituskirjoista ja tehtäväosioista ei Kopioston kopiointiluvalla saa kopioida. Lähtökohtaisesti on tarkoitus, että oppilaille hankitaan tehtäväkirjat omaan käyttöön.

”Luvan pyytäminen koskee myös sellaisia työ- ja harjoituskirjoja, joiden painos on myyty loppuun”, Haapiainen-Makkonen muistuttaa. ”Jos haluaisit kuitenkin kopioida tällaisista työ- tai harjoituskirjoista lisämateriaalia oppilaille, kannattaa ottaa yhteyttä teoksen kustantajaan ja tiedustella lupaa”, vinkkaa Haapiainen-Makkonen.

Kysy asiantuntijalta -juttusarjassa asiantuntijat vastaavat opettajia askarruttaviin tekijänoikeuskysymyksiin

Onko sinulla tekijänoikeuskysymyksiä, joihin haluaisit asiantuntijan vastauksen? Voit lähettää kysymyksiäsi sähköpostilla viestinta (at) kopiosto.fi. Laita otsikoksi “Asiantuntija vastaa”. 

Takaisin