23.4.2020

Kysy asiantuntijalta: saako opettaja lukea kirjaa tallenteelle etäopetuksessa?

Asiantuntija vastaa -juttusarjan bannerikuva

Kopioston lisensiointipäällikkö Kirsi Salmela vastaa, miten etäopetuksessa on mahdollista jatkaa oppituntien lukutuokioita tai lukea oppikirjan tarinoita oppijoille.

Saako opettaja lukea oppikirjaan liittyviä tarinoita tai jatkaa oppitunnilla luettavan kirjan lukemista etäopetuksessa ja äänittää ne videolle, jota oppilaat voivat katsoa kotona?

Kopioston kopiointiluvan mukaisesti opetustilanteesta tehtävälle tallenteelle saa taltioida opetustilanteessa näytettäviä kuva- ja tekstimateriaaleja. Tämä pätee myös etäopetuksessa. Tallenteelle voi esimerkiksi lukea otteita kirjoista tai muista materiaaleista tai näyttää kuvia kirjoista. Opetustilanteesta tehdyn tallenteen saa välittää videokuvana toiseen tilaan tai laittaa opetusryhmän saataville suljettuun oppimisympäristöön.

”Opettaja voi vaikkapa lukea opettajanoppaasta kirjaan liittyvän tarinan tai pitää videon välityksellä lukutuokion oppilaille kuten oppitunnillakin,” vastaa Kirsi Salmela.

Kopiointilupa ei koske musiikkia tai av-teoksia, joten näiden taltioimiseen opetustilanteesta tehtävälle tallenteelle, tulee pyytää oikeudenhaltijoilta erikseen lupa. Videomateriaalia voi jakaa etä- ja verkko-opetuksessa linkittämällä.

Lisätietoa Kopioston kopiointiluvasta löydät täältä.

Lähes kaikilla oppilaitoksilla on Kopioston kopiointilupa. Opetushallitus on hankkinut kopiointiluvan varhaiskasvatukseen, esi- ja perusopetukseen, lukiokoulutukseen, ammatilliseen perustutkintoon johtavaan koulutukseen sekä valtionosuutta saaville musiikkioppilaitoksille. Myös kaikilla Suomen yliopistoilla ja korkeakouluilla on kopiointilupa. Monet muut oppilaitokset ovat hankkineet kopiointiluvan Kopiostosta. Voit tarkistaa, onko sinun koulullasi kopiointilupa Kopioston asiakaspalvelusta.

Kysy asiantuntijalta -juttusarjassa kysymme opettajia askarruttaviin tekijänoikeuskysymyksiin vastauksia asiantuntijoilta. Onko sinulla tekijänoikeuskysymyksiä, joihin haluaisit asiantuntijan vastauksen? Voit lähettää omia kysymyksiäsi sähköpostilla viestinta (at) kopiosto.fi. Laita otsikoksi “Asiantuntija vastaa”.

Takaisin