Teoston Music Licensing Manager Juho Kaitamaa vastaa, mistä voin löytää taustamusiikkia koulussa tehtävään videoprojektiin ja onko olemassa ilmaisia laillisia musiikkipankkeja.
”Ensimmäiseksi kannattaa katsoa käyttämäsi videoeditointiohjelman kuten iMovien tai Final Cut-videoeditorin sisältämät musiikki- sekä äänitehostearkistot. Nämä ovat lähtökohtaisesti ilmaiseksi käytettävissä videoprojektiisi”, Juho Kaitamaa vinkkaa.
”Netistä on löydettävissä erilaisia tekijänoikeusvapaata musiikkia ja äänitehosteita sisältäviä sivustoja. Yleisesti ottaen näiden sivustojen kautta jaetun musiikin ja äänitehosteiden käyttö on lisensoitu jollakin Creative Commons -lisenssillä. Tällöin lisenssiehtojen mukaisesti usein riittää, että videoprojektissa mainitaan, kenen tekemä musiikkiteos tai äänitehoste on”, Kaitamaa jatkaa. ”Kuitenkin ennen minkään materiaalin käyttöönottamista on suositeltavaa tutustua hyvin kunkin materiaalipankin käyttöehtoihin”, muistuttaa Kaitamaa.
Hyvä vaihtoehto musiikin etsimiseen projektia varten on esimerkiksi CCMixter-nimisen palvelun materiaalipankki, joka löytyy osoitteesta http://dig.ccmixter.org/. ”Sieltä on löydettävissä musiikkia, joka on lähtökohtaisesti lisensoitu CC Nimeä -lisenssillä, eli jos käytät musiikkia, riittää että mainitset projektin yhteydessä sen tekijän”, Kaitamaa kertoo.
Toinen palvelu, josta löytyy CC-lisensoitua musiikkia, on freesound.org. ”Tämän palvelun osalta tulee aina tarkistaa kunkin kappaleen infotiedoista, millä CC-lisenssillä kappaleen käyttö on lisensoitu”, huomauttaa Kaitamaa. ”Mikäli kappale on lisensoitu CC0-lisenssillä, on sen käyttö rajoituksetta vapaata missä tahansa yhteydessä.”
Yle on avannut omien äänitehostearkistojensa käytön freesound.org-palvelussa jo vuonna 2014. ”Palvelusta löytyy varsin runsaasti erilaisia Ylen vanhoja ja vähän uudempiakin äänitehosteita, jotka ovat kaikki käytettävissä erilaisiin projekteihin, kunhan niiden yhteydessä mainitaan Ylen nimi ja mistä lähteestä tehoste on”, vinkkaa Kaitamaa.
Lisätietoja Ylen äänitehostearkistosta löytyy tästä artikkelista. Ylen freesound-arkisto löytyy osoitteesta: https://freesound.org/people/YleArkisto/
Kysy asiantuntijalta -juttusarjassa kysymme opettajia askarruttaviin tekijänoikeuskysymyksiin vastauksia asiantuntijoilta. Onko sinulla tekijänoikeuskysymyksiä, joihin haluaisit asiantuntijan vastauksen? Voit lähettää omia kysymyksiäsi sähköpostilla viestinta (at) kopiosto.fi. Laita otsikoksi “Asiantuntija vastaa”.
Takaisin