Koulukino on 20-vuotisen historiansa aikana kasvanut monipuolisesti elokuvakasvatusta edistäväksi valtakunnalliseksi asiantuntijajärjestöksi. Opetussuunnitelmiin sidotut elokuvakasvatuksen oppimateriaalit saivat Koulukinon uudesta verkkopalvelusta toimivamman alustan.
Nettisivujen uusien hakutoimintojen avulla opettajien on entistä helpompi löytää omalle luokalleen sopiva elokuva ja oppimateriaali. Opettajia palvellaan nyt myös aivan uudella Opettajalle-osiolla, josta löytyy kattavasti asiaa elokuvakasvatuksesta ja elokuvanlukutaidosta. Miten toimia? -osiosta taas löytyy laajasti tietoa elokuvaan liittyvistä tekijänoikeuksista ja ohjeita elokuvan julkiseen esittämiseen.
”Tähän mennessä saadun palautteen perusteella uudistettu verkkopalvelu on otettu oikein hyvin vastaan”, kertoo Koulukinon erityisasiantuntija Marjo Kovanen. ”Koska uudistus saatiin valmiiksi kesäkuussa, jolloin opettajat olivat jo kesälaitumilla, odotamme saavamme enemmän palautetta uuden lukukauden lähdettyä käyntiin.”
Vuosien varrella laajentunut Koulukinon toiminta saatiin uusien sivujen myötä selkeämmin saman katon alle. Palvelusta löytyvätkin nyt helposti myös Media-avaimen lapsiperheille suunnattu sisältö, Kelaamon nuorille elokuvaharrastajille suunnatut palvelut sekä Koulukino Suoratoisto, josta saa hankittua kotimaisia lyhyt- ja dokumenttielokuvia suoraan luokkahuoneeseen.
”Suhteellisen uusi Koulukino Suoratoisto -palvelumme on jo ehtinyt kerätä runsaasti kiittävää palautetta. Käyttäjät ovat olleet erityisen tyytyväisiä siihen, että palvelusta saa julkisen esittämisen luvan sekä itse elokuvan ja oppimateriaalin kaikki samasta paikasta.”
Koulukino tarjoaa maksutonta elokuvakasvatuksen oppimateriaalia aina varhaiskasvatuksesta toisen asteen oppilaitoksiin ja korkeakouluopetukseen saakka. Oppimateriaalit ovat opetussuunnitelmiin sidottuja, laajoja pedagogisia kokonaisuuksia, joita opettaja voi hyödyntää elokuvien käsittelyn tukena.
”Oppimateriaalit laaditaan elokuvakohtaisesti, mutta useimpien tehtävät ovat helposti sovellettavissa eri yhteyksissä käytettäviksi. Oppimateriaaleja tehdään sekä elokuvateatterilevityksessä oleviin, kouluille sopiviin elokuviin että Koulukinon omasta suoratoistopalvelusta löytyviin kotimaisiin lyhyt- ja dokumenttielokuviin”, Kovanen kertoo. ”Valinnanvaraa löytyy, sillä materiaaleja on verkkopalvelussa saatavilla yli 800.”
Oppimateriaaleissa elokuvaa lähestytään mahdollisimman monipuolisesti sekä opetussuunnitelmien näkökulmasta valittujen sisältöteemojen kautta että elokuvanlukutaidon näkökulmasta.
”Elokuva on monimuotoinen taide- ja ilmaisumuoto, joka sekä rikastuttaa opetusta että edistää oppimista. Omana audiovisuaalisen kerronnan muotonaan se kuuluu itsestään selvästi osaksi monilukutaitoa. Koulukinosta löytyvien oppimateriaalien tavoitteena on helpottaa opettajan elokuvakasvatustyötä, mutta myös innostaa ja kannustaa löytämään elokuvan pedagogiset mahdollisuudet ja opettajan oma tapa lähestyä elokuvaa opetuksessa.”
Koulukinon perusajatuksiin kuuluu elokuvateatteri elokuvakasvatuksen näyttämönä ja elämyksellisenä oppimisympäristönä. Kovanen kertoo pandemiatilanteen tuoneen valtavia haasteita myös elokuvakasvatukselle erityisesti elokuvateattereissa järjestettävien koulukinonäytösten osalta.
”Toiveenamme tietysti olisi, että elokuvateattereihin päästäisiin taas laajemmin myös koululuokkien kanssa. Toivomme koulujen myös hyödyntävän entistä enemmän lisenssien ja esimerkiksi Koulukino Suoratoisto -palvelun suomia mahdollisuuksia näyttää elokuvia koulun tiloissa.”
Elokuvaa opetuksessa käyttäessä on tärkeää muistaa, että elokuvan julkinen esittäminen on luvanvaraista. ”Luvat saa kuntoon esimerkiksi hankkimalla koululle elokuvalisenssin”, Kovanen avaa. ”Useimmat kotimaiset elokuvat kattavaa lisenssiä myy APFI ry. M&M Viihdepalvelu Oy:n myymän Elokuvalisenssin piirissä taas on laaja valikoima ulkomaisia elokuvia. Kun julkisen esittämisen lupa on kunnossa, elokuvan voi esittää mistä tahansa laillisesta lähteestä, vaikkapa dvd:ltä.”
Koulukinon oma suoratoistopalvelu Koulukino Suoratoisto sisältää jo valmiiksi julkisen esittämisen oikeudet. Lisätietoja ja ohjeita löytyy Koulukinon verkkosivuilta.
”Mikä tapa elokuvan katsomiselle opetuksen yhteydessä valitaankaan, olisi upeaa, jos entistä useampi opettaja, kuvataiteen ja äidinkielen opettajista matematiikan ja biologian opettajiin, löytäisi elokuvan laajat pedagogiset mahdollisuudet.”
Suomen Filmikamarin, Suomen elokuvateatteriliiton ja Suomen elokuvatoimistojen liiton vuonna 2001 perustaman Koulukinon toiminnan suurin rahoittaja on opetus- ja kulttuuriministeriö. Kopioston osana toimiva Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK tukee Koulukino Suoratoiston kehittämistä.
Uudistunut verkkopalvelu löytyy vanhasta tutusta osoitteesta www.koulukino.fi
Teksti: Maria Bregenhøj
Kuva: Koulukino
Takaisin