24.3.2020

Kopiraittilassa opitaan tekijänoikeuksia pakopelin keinoin

Kopiraittilan 8.-9. luokan ja toisen asteen luokkatiloihin on ilmestynyt mysteerinen aikakapseli. Uuden pelin ideana on ratkaista aikakapselin koodi ja pelastaa luova ala ja tekijöiden oikeudet. 

Kuva: Kirsi Salmela

Mitä jos tekijänoikeuksia ei olisikaan? Kukaan ei kunnioittaisi luovan alan tekijän työtä. Tekijänoikeuksien jäljillä -pakopelissä on tarkoitus saada Kopiraittilassa lojuva aikakapseli auki ratkaisemalla tekijänoikeustietoa testaavia haasteita. Pakopelille tyypilliseen tapaan tehtävien ratkaisemiselle voi asettaa halutessaan ajan, jota vastaan oppijat ratkaisevat tehtäviä.

Viritä Tekijänoikeuksien jäljillä -pakopeli luokkaasi ja lähetä oppilaasi pienissä salaisen agentin ryhmissä ratkaisemaan aikakapselin koodia. Kun kaikki agenttiryhmät ovat ratkaisseet aikakapselin koodin, keskustelkaa koko luokan kanssa yhdessä tekijänoikeuksien ja kulttuurin merkityksestä luovan työn tekijöille ja oppijalle itselleen.

Tekijänoikeuksien oppimisen lisäksi peli vahvistaa ja kehittää ryhmätyö- ja vuorovaikutustaitoja. Se myös ohjaa oppijoita tiedon hankintaan sekä tietolähteiden ja erilaisten hakupalveluiden monipuoliseen käyttöön ja soveltamiseen.

Peli ei vaadi isoja järjestelyjä. Oppijat tarvitsevat laitteet, joilla he pääsevät nettiin ja tehtävälaput, jotka tulee tulostaa ja asetella paikoilleen etukäteen. Erilaisilla rekvisiitoilla ja aikaa vastaan pelaamisella pelistä saa haastavamman ja jännittävämmän. Pelin voi myös halutessaan rakentaa suljettuun huoneeseen. Aikaa koodin ratkaisemiseen ja keskusteluun kannattaa varata noin tunti.

Kaikki tulostettavat tehtävät ja opettajan ohjeet löytyvät Kopiraittilasta.

Takaisin