26.1.2017

Kopiraittilan koulu laajeni toiselle asteelle ja opettajankoulutukseen

Kopiraittilan koulu (www.kopiraittila.fi) uudistui tammikuussa. Sivusto tarjoaa nyt peruskoulujen lisäksi pelillistä materiaalia tekijänoikeuksien oppimisen ja opettamisen tueksi myös toiselle asteelle, eli lukioille ja ammatilliseen koulutukseen  sekä opettajankoulutukseen.

Uusi opetussuunnitelma on tuonut monilukutaidon ja vastuullisen tieto- ja viestintätekniikan käytön lisäksi tekijänoikeudet osaksi kaikkia oppiaineita ja kaikkia koulutus- ja luokka-asteita. Kopiraittilan koulussa tekijänoikeustaitoja voidaankin opiskella osana mitä tahansa oppiainetta. Aiemmin Kopiraittilan koulusta löytyi opetusmateriaalia peruskoulun eri luokka-asteille. Nyt omaa pelillistä materiaalia on tehty toisen asteen eli lukion ja ammatilliseen koulutukseen sekä opettajankoulutukseen. Toisen asteen ja opettajankoulutuksen materiaali on rakennettu ajokorttimaiseksi kokonaisuudeksi. Ensin harjoitellaan kolmea tekijänoikeustaitoa, jonka jälkeen testataan opitut tekijänoikeustaidot lopputestissä.

”Toisen asteen ja opettajankoulutuksen materiaali on rakennettu kolmen taidon – tiedonhankinta-, tekijänoikeus- ja teosten käyttötaidon – oppimiseen. Materiaali sisältää pelien ja lyhyiden videoiden lisäksi opettajalle laajan pedagogisen materiaalipaketin yhdistettynä monilukutaitoon, tiedonhankintataitoihin ja tekijänoikeustietouteen. Verkkomateriaalin avulla opiskelijat ja opettajat voivat ottaa tekijänoikeudet haltuun hauskalla ja innostavalla tavalla”, kertoo Kopioston lisensiointipäällikkö Kirsi Salmela.

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston tuottamalla verkkosivustolla on tarjolla muun muassa tietovisoja ja muita pelejä, tietoiskuvideoita, lähdemerkintämalleja ja ohjeita sekä muistilistakone, jolla voi räätälöidä muistilistan juuri tiettyä projektia varten. Opettajalle tarjolla on opetusvinkkejä, opettajan opas ja muuta pedagogista materiaalia.

Tammikuussa toteutetun uudistuksen myötä Kopiraittilan koulun etusivu on muuttunut. Kaikki sivuilla aiemmin ollut peruskouluille suunnattu materiaali löytyy yhä sivustolta, ja Kopiraittilan uutishuoneesta löytyy  myös uutta materiaalia peruskoulun eri luokka-asteille. Uutishuoneesta löytyvät lyhyet videot Mitä tekijänoikeus on ja Teosten käyttö sekä hyödyllisiä muistilistoja omiin projekteihin, esimerkiksi lehtijutun tai blogin kirjoittamiseen tai animaatioprojektiin.
Opetusmateriaalin on  tuottanut Kopiosto yhteistyössä Opetushallituksen, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n kanssa. Materiaalin on kuvittanut kuvittaja Tarja Petrell ja oppimisympäristön toteuttanut digitoimisto JCO Digital Oy. Toisen asteen ja opettajankoulutuksen pedagogisen kokonaisuuden on suunnitellut Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksen lehtori Merja Kauppinen ja sisällön ovat laatineet Kauppisen lisäsi äidinkielen lehtorit Mari Erho ja Susanna Mononen sekä Kopiostosta Juha Kallanranta ja Kirsi Salmela.

 

 

Tervetuloa Kopiraittilan kouluun www.kopiraittila.fi!

Katso esittelyvideo:  https://youtu.be/_b43jZNnydI

Lisätietoja hankkeesta ja materiaalista
Lisensiointipäällikkö Kirsi Salmela, Kopiosto ry, puh. 050 3794 533, kirsi.salmela[at]kopiosto.fi

Takaisin