Elokuun alussa Kopiostossa erityisasiantuntijana aloittaneella Mikko Löyttyniemellä on pitkä kokemus opetusalalta.
Kopioston uuden erityisasiantuntijan Mikko Löyttyniemen työ sisältää erityisesti yhteistyötä ja yhteydenpitoa opetusalan toimijoiden kanssa. Kohtaamiset tapahtuvat koulutuksissa, alan tapahtumissa sekä Löyttyniemen omissa verkostoissa. Kopiosto järjestää vuosittain noin 80 koulutusta ja osallistuu useisiin alan koulutustapahtumiin ja messuille.
Työssään Löyttyniemi vie oppilaitoksiin tietoa tekijänoikeuksista, mutta tuo myös Kopiostoon opetusalan ammattilaisten toiveita ja kuulumisia. “Oppilaitoksissa kaivataan ajantasaista tietoa tekijänoikeuksista, ja Kopioston on yhtä lailla pysyttävä kärryillä opetusalan muuttuvista olosuhteista”, hän toteaa.
Kopioston tuottama Kopiraittila on keskeinen työkalu tekijänoikeuksien opettamiseen – se tarjoaa oppilaille lukuisia pelillisiä harjoituksia ja opettajille se toimii kattavana oppaana tekijänoikeuksiin. Löyttyniemi osallistuukin myös oppilaitoksille suunnattujen tekijänoikeusmateriaalien suunnitteluun ja valmisteluun.
Työt ovat alkaneet pääosin etänä, mutta Löyttyniemi toivoo pääsevänsä pian kohtaamaan niin työkavereita kuin opetusalan ammattilaisia myös kasvotusten: ”Odotan innolla, että pääsisimme pian taas vapaasti liikkumaan ja kokoontumaan. Etäyhteyksillä kontaktit helposti laimenevat.”
Koulutukseltaan Löyttyniemi on kasvatustieteiden maisteri, ja hän on toiminut pitkään opettajana. Viimeisimmät kymmenen vuotta hän on käyttänyt puolet työajastaan oppimisteknologian pedagogisen käytön ja opettajien tietoteknisen osaamisen kehittämiseen.
“Tekniikan kehittyminen on tuonut paljon uusia mahdollisuuksia, mutta tekijänoikeuksien kannalta tekninen helppous asettaa myös lisähaasteita. Monet saattavat esimerkiksi käyttää ja jakaa kuvia tai videoita tekijänoikeuksia miettimättä”, hän pohtii.
Opettajien työn monimuotoisuuteen Löyttyniemi on perehtynyt myös järjestötoiminnan kautta. OAJ:n valtuustossa hän on tutustunut opettajiin eri sektoreilta ja koulutusasteilta, myös maantieteellisesti hajautettuna.
”Poikkeusolot etäopetuksineen ovat tuoneet valtavan lisärasitteen opettajien muutenkin vaativaan työhön. Toivottavasti tilanne jossain vaiheessa rauhoittuu ja opettajat pääsevät taas keskittymään perustyöhönsä”, Löyttyniemi sanoo.
Opetussuunnitelmassa tekijänoikeudet ovat vahvasti esillä oppilaille opetettavana sisältönä. Opetusalalta saadut kokemukset auttavat ymmärtämään, miksi tiedon välittäminen oppilaitoksiin niin sisältöjen käyttöluvista opetuksessa kuin yleisesti tekijänoikeuksista on äärimmäisen tärkeää.
“Koen, että materiaalien joustava käyttö opetuksessa on etu, joka opettajilta joskus unohtuu ja jää hyödyntämättä. Jos tietoa opetukseen hankittujen lupien tarjoamista mahdollisuuksista ei ole, saattavat opettajat varovaisina ja varmuuden vuoksi olla kopioimatta tai skannaamatta lisämateriaaleja, vaikka se olisikin täysin laillista. Tässä Kopiostolla on tärkeä rooli. Sekä lupien mahdollistajana että tiedon välittäjänä”, Löyttyniemi painottaa.
Vaikka Löyttyniemi ei ole aiemmin työskennellyt tekijänoikeuksien parissa, siirtyminen Kopioston palvelukseen oli hänelle yllättävän luonnollinen päätös. Tekijänoikeusasiat tuntuvat tärkeiltä erityisesti musiikkiharrastuksen vuoksi, ja uudessa työssä myös sidos opetusalaan säilyy.
“Korvausjärjestelmän tarpeellisuus ja toimintaperiaate ovat minulle tuttuja”, hän toteaa viitaten musiikkiharrastuksesta saatuihin satunnaisiin tekijänoikeustuloihinsa.
Työntekijänä Löyttyniemi kokee olevansa monialainen osaaja. Uteliaisuus ja uudet haasteet pitävät mieltä virkeänä. Vapaa-ajan tuoreimpina tuttavuuksina ovat tulleet kesämökkiremontin kautta kulmien laskeminen geogebralla ja 3D-piirtäminen.
“Uusien asioiden pariin pääsee nykyään matalalla kynnyksellä internetin avulla”, Löyttyniemi iloitsee.
Teksti: Mikko Löyttyniemi, Iina Saarinen
Kuva: Riitta Supperi