19.3.2020

Aineistojen käyttö etäopetuksessa

Monet opettajat ja oppijat ovat joutuneet nyt uuteen tilanteeseen, kun opetuksessa on siirrytty kokonaan etäopetukseen lähes kaikilla luokka-asteilla. Monipuolisten aineistojen käyttö on mahdollista myös etäopetuksessa. Verkkovideoita voidaan jakaa oppijoille linkeillä. Opettajat voivat kopioida ja jakaa monipuolista materiaalia myös Kopioston kopiointiluvalla oppijoiden käyttöön suljetussa oppimisympäristössä. Lähes kaikilla oppilaitoksilla on Kopioston kopiointilupa käytössään.

Kopioston kopiointilupa helpottaa etäopetusta

Opettaja voi kopiointiluvalla kopioida ja skannata otteita kirjoista, lehdistä ja muista julkaisuista sekä verkkosivuilta ja jakaa näitä opetusryhmälleen suljetussa oppimisympäristössä. Kopioitavat aineistot voivat olla kotimaisia tai ulkomaisia.

Opettaja voi esimerkiksi kopioida tai skannata ajankohtaisia uutisartikkeleita sanomalehdistä tai verkkolehdistä tai koota eri oppikirjoista, tietokirjoista ja verkkosivuilta materiaalia oppijoille itsenäisen työskentelyn tueksi. Esimerkiksi äidinkielen ja kirjallisuuden tunnille opettaja voi kopioida otteita eri kaunokirjallisista teksteistä ja kuvataiteen tunnille eri taiteilijoiden teoksista materiaalin ja jakaa nämä suljetulla oppimisalustalla etäopetuksessa oppijoille.

Opettaja voi myös liittää kopioituja kuva- ja tekstiaineistoja omaan opetusmateriaaliinsa ja käyttää sitä opetuksessaan suljetussa oppimisympäristössä. Muistathan, että käytettyjen kuvien ja tekstien tai tehtyihin kopioihin tulee aina merkitä tekijän nimi ja lähde!

Verkosta löytyy paljon erilaista aineistoa opetukseen. Oppimisympäristöön voi tehdä linkkejä verkossa vapaasti saatavilla oleviin aineistoihin. Suorien linkkien tekemiseen ei tarvitse lupaa.

Opetustilanteesta voi tehdä myös tallenteen

Etä- ja verkko-opetuksessa kopiointilupa mahdollistaa myös sen, että opetustilanteesta tehtävälle tallenteelle saa taltioida otteita kirjoista ja muista materiaaleista. Opetuksesta tehdyn tallenteen saa välittää videokuvana toiseen tilaan tai laittaa opetusryhmän saataville suljettuun oppimisympäristöön.

Työ- ja harjoituskirjojen käyttö etäopetuksessa

Etäopetuksessa työ-, harjoitus- ja ratkaisukirjasta saa kopiointiluvalla kopioida ja välittää tarvittavan osan tehtävän tarkistamista varten. Tämä tarkoittaa sitä, että oppija saa lähettää laatimansa vastauksen opettajalle tarkistamista varten, esimerkiksi sähköpostilla tai tallentamalla suljettuun verkkoon, ja opettaja saa kopioida vastauskirjaan sisältyvän mallivastauksen ja lähettää sen oppijalle. Oppijalla ja opettajalla tulee olla hallussaan kyseinen kirja.

Työ- tai harjoituskirjasta saa kopioida vain ne osat, joihin vastaus on laadittu tai jotka ovat tarpeen oppijan tekemän tehtävän tarkistamiseksi. Muussa tapauksessa työ-, harjoitus- ja ratkaisukirjoja ei saa Kopioston kopiointiluvalla kopioida.

Katso sallitun kopioinnin määrät ja muut lupaehdot Kopioston verkkosivuilta.

Verkkovideoiden linkittäminen sallittua

Verkkovideoita ja verkossa vapaasti saatavilla olevia ohjelmia ja sisältöjä voidaan jakaa oppijoille linkeillä ja pyytää oppijoita itsenäisesti katsomaan ohjelmat tai tutustumaan sisältöihin. Suorien klikattavien linkkien tekemiseen ei tarvitse lupaa. Opettaja voi antaa sisältöihin tai videoihin liittyviä tehtäviä tai niistä voidaan keskustella yhdessä etäyhteystyökalujen avulla.

Linkkien tekeminen on sallittua verkkosisältöön, joka on oikeudenhaltijan luvalla verkossa. Tällaista on esimerkiksi Yle Areenaan koottu video-, audio- ja tekstimateriaali. Sallittua on sellaisten linkkien tekeminen, jota klikkaamalla oppija siirtyy alkuperäiselle sivustolle katsomaan videota. Tekijänoikeudenhaltija on voinut myös sallia videon upottamisen.

Opetushallituksen hankkimalla tv-ohjelmien käyttöluvalla opettaja saa esittää opetuksessa kotimaisia ohjelmia Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta sekä tallentaa tv-ohjelmia opetuskäyttöä varten Yle TV1 -, Yle TV2 -, MTV3- ja Yle Teema & Fem -kanavilta. Tallenne voidaan tehdä esimerkiksi oppilaitoksen omalle palvelimelle ja jakaa siihen linkki oppijoille. Ohjelmien tallentaminen Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta ei ole sallittua, mutta näihin voidaan tehdä linkkejä ja jakaa niitä etäopetuksessa linkeillä oppijoille.

Kopiointilupa on lähes kaikilla oppilaitoksilla

Opetushallitus on hankkinut kopiointiluvan ja tv-ohjelmien käyttöluvan varhaiskasvatukseen, esi- ja perusopetukseen, lukiokoulutukseen sekä ammatilliseen perustutkintoon johtavaan koulutukseen. Korkeakouluilla ja yliopistoilla, mukaan lukien avoin yliopisto- ja korkeakouluopetus sekä täydennyskoulutus, on myös kopiointilupa käytössään. Myös suurin osa muistakin oppilaitoksista on hankkinut kopiointiluvan Kopiostosta. Voit tarkistaa omasta oppilaitoksestasi tai Kopioston asiakaspalvelusta, onko omassa oppilaitoksessasi kopiointilupa.

Kopioston kopiointilupa mahdollistaa infograaffi
Kuva:Hahmo
Takaisin