27.9.2021

Kopiointikorvauksilla luodaan uutta sisältöä ja tuetaan tekijöitä

Uudet teokset eivät synny ilman tekijöitä. Useiden ratkaisujen ja viikkojen tai jopa vuosien työn jälkeen teos saa lopullisen muotonsa. Kopioston keräämillä kopiointikorvauksilla rahoitetaan uusia luovia teoksia. Apurahan tai palkinnon turvin tekijät voivat luoda uusia kirjoja, lehtiartikkeleita, kuvataidetta ja valokuvia.

Vuonna 2020 Kopiosto tilitti tekijöille ja kustantajille 22 miljoonaa euroa kirjojen, lehtien ja nuottien kopioinnista kerättyjä kopiointikorvauksia. Korvauksia maksettiin kymmenille Kopioston jäsenjärjestöille, jotka jakoivat kopiointikorvaukset edelleen tekijöille ja tekijänoikeuden haltijoille esimerkiksi palkintoina ja apurahoina. Viime vuonna palkintoina ja apurahoina jaettiin seitsemän miljoonaa euroa uusien teosten tekemiseen sekä ammattitaidon kehittämiseen, tutkimukseen ja työvälineiden hankintaan.

Kopiointikorvauksia kertyy julkaisujen kopioimisesta, tulostamisesta ja skannaamisesta opetuksessa ja muussa työkäytössä. Oppilaitokset on Kopioston tärkeä asiakasryhmä ja merkittävä osa kopiointikorvauksista tulee opetuskäytöstä. Kopiointilupaa hyödyntävät myös julkishallinnon organisaatiot, kunnat, yritykset ja muut yhteisöt.

Tutkimukset kopiointikorvausten jakoperusteena

Kopiosto tutkii teosten kopiointia ja käyttöä. Syksyllä 2021 toteutetaan mm. ammatillisissa oppilaitoksissa kyselytutkimus, jolla saadaan tietoa teosten kopioinnista, sisällöistä ja määristä. Tutkimusten perusteella korvaukset ohjataan Kopioston jäsenjärjestöjen kautta luovan alan tekijöille ja kustantajille oikean suuruisina.   

Takaisin