19.5.2021

Gramex – äänitemusiikin tekijänoikeusjärjestö

Gramex edustaa esittäviä taiteilijoita ja äänitetuottajia. Gramexilta saa lupia äänitemusiikin ja musiikkivideoiden käyttöön.

Äänite tarkoittaa ääntä sisältävää tallennetta. Se voi olla vaikkapa cd-levy, tietokoneen muistissa oleva äänitiedosto, striimattava biisi, MP3-tallenne tai ääninauha.

Gramex-korvaukset ovat palkkaa muusikoiden ja tuottajien tekemästä työstä.

Gramexin lisensoimat käyttöluvat

Tekijänoikeuslain mukaan muun muassa musiikin ja musiikkivideoiden julkiseen esittämiseen, yleisölle välittämiseen ja tallentamiseen tarvitaan lupa. Gramexilta luvan äänitemusiikin käyttöön saavat ja siitä korvauksia maksavat mm. radioasemat, taustamusiikkia käyttävät kaupat, ravintolat ja laitokset sekä musiikkia käyttävät av-tuottajat. Gramex-luvat oikeuttavat esittämään äänitteitä ja musiikkivideoita mediassa, yrityksissä, oppilaitoksissa, erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa.

Gramexilta saa lupia äänitemusiikin käyttöön tv-ohjelmissa ja muissa av-tuotannoissa. Gramexin edustamat oikeudenhaltijat lisensioivat jotkut käyttötavat itse.Tällaista on esimerkiksi musiikin käyttö mainonnassa sekä suoratoistopalveluissa kuten Spotify ja YouTube.

Kun esität musiikkia tai musiikkivideoita yleisötapahtumissa tai -tilaisuuksissa, saat Gramexin ja Teoston luvat samalla kertaa Teostolta, eikä sinun tarvitse olla erikseen yhteydessä Gramexiin.

Kun taas käytät musiikkia tai musiikkivideoita yleisölle avoimissa tiloissa esimerkiksi kaupassa, kampaamossa, ravintolassa tai asiakastiloissa, saat luvat Gramexin ja Teoston yhteisyritykseltä Musiikkiluvilta. Tutustu Musiikkiluvat.fi -verkkopalveluun täällä.

Tutustu Gramexin käyttölupiin täällä.

Äänitemusiikin käyttö opetuksessa

Tekijänoikeuslaki sallii ei-ansiotarkoituksessa tapahtuvassa opetuksessa musiikin julkisen esittämisen. Tämä tarkoittaa, että oppitunneilla saa vapaasti soittaa, laulaa ja kuunnella äänitteitä. Koulun järjestämiin tapahtumiin, kuten kevät- ja joulujuhlat, tarvitaan kuitenkin lupa.

Kunnallisen koulun ei tarvitse hankkia lupaa itse, sillä Suomessa lähes kaikki kunnat ovat tehneet Gramexin kanssa sopimuksen, joka mahdollistaa musiikin käytön tapahtumissa. Muut oppilaitokset voivat hankkia luvan musiikin esittämiseen oppilaitoksessa Musiikkiluvat.fi-palvelusta.

Mikäli oppilaitos haluaisi perustaa fm-radion, nettiradion tai tehdä av-projektin, jossa käytetään äänitemusiikkia, kannattaa ottaa erikseen yhteyttä Gramexiin luvan selvittämiseksi. Lisätietoja www.gramex.fi

Takaisin