4.12.2020

Esittelyssä Kuvasto – Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys

Tekijänoikeusjärjestö Kuvasto edustaa yli 2 700 kotimaista ja noin 100 000 ulkomaista visuaalisen alan taiteilijaa. Järjestön asiakkaita ovat esimerkiksi taidemaalarit, kuvanveistäjät, taidegraafikot, valokuvaajat, muotoilijat, mediataiteilijat, sarjakuvantekijät ja kuvittajat.

Taidemaalari työssään
Kuva: Sanna Peurakoski

Kuvaston tehtävänä on edistää ja turvata taiteilijoiden tekijänoikeuksia sekä taiteellisen työn edellytyksiä. Työ taiteilijoiden oikeuksien hyväksi muodostuu kolmesta osa-alueesta: yhteiskunnallisesta vaikuttamistyöstä, oikeuksien hallinnoinnista ja tekijänoikeusviestinnästä.

Kuvasto myöntää lupia taideteosten käyttöön edustamiensa taiteilijoiden puolesta. Verkossa haettavat luvat ja vaivaton lupaprosessi hyödyttävät sekä taiteen käyttäjää että taiteilijaa, joka voi oikeuksista sopimisen sijaan keskittyä taiteelliseen työhönsä. Kuvaston luvat kattavat taideteosten käytön muun muassa kirjoissa, oppimateriaaleissa, lehdissä, verkossa, myyntituotteissa, mainoskampanjoissa ja elokuva- ja tv-tuotannoissa.

Kuvaston verkkosivuilta löytyy monipuolisesti tietoa visuaalisen taiteen tekijänoikeuksista. Lisätietoa kaipaaville Kuvasto tarjoaa myös yleistä tekijänoikeusneuvontaa puhelimitse, sähköpostitse ja verkossa.

”Kuvaston tuottama kymmenosainen videosarja Tunne oikeutesi, taiteilija  perehdyttää katsojat kuvataiteen tekijänoikeuksiin. Youtubessa julkaistun sarjan jaksoissa vieraillaan mm. taiteilijoiden työhuoneilla ja kuullaan heidän ajatuksiaan tekijänoikeuksista. Sarja sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeuksista”, kertoo Kuvaston asiakas- ja viestintäpäällikkö Kati Pelkonen.

Tekijänoikeuden kannalta on hyvä muistaa, että taideteokset saavat suojaa riippumatta siitä, onko tekijä amatööri tai ammattilainen. ”Oppilaan piirros voi saada suojaa siinä missä kuvataiteilijan maalaus. Tekijänoikeuksien merkitys vain kasvaa digitalisoituvassa maailmassa, ja siksi niiden osaamista voisi kutsua uudeksi kansalaistaidoksi. Jokaisen tulisi hallita perusteet, mutta joillekin ne ovat elintärkeitä toimeentulon kannalta”, muistuttaa Pelkonen.

Lisätietoja Kuvastosta www.kuvasto.fi

Takaisin