25.3.2020

©-DAY tuo näkyville luovan työn arvon

C-Dayn logo vihreällä taustalla

Luovan työn tekijöiden sisällöt lohduttavat, ilahduttavat ja auttavat jaksamaan – aivan erityisesti nyt, kun elämme poikkeuksellisia aikoja. Lauantaina 25.4.2020 vietetään tekijänoikeuspäivää ja sitä ennen ©-DAY-viikkoa 20.-25.4. Tule mukaan liputtamaan luovan työn arvon puolesta!

©-DAY kokoaa yhteen kaikki tekijänoikeuksia kunnioittavat toimijat vihreän värin eri sävyjen alle. Vihreä väri kuvaa sitoutumista tekijöiden ja heidän oikeuksiensa kannalta vastuulliseen toimintatapaan nyt ja tulevaisuudessa. Vastuullisesti sisällöistä voi nauttia, kun on varmuus, että tekijät teoksen takana saavat siitä asianmukaisen korvauksen.

Vihreällä osoitetaan tukea

Kutsumme luovan työn ystävät mukaan kampanjaan sosiaalisen median kanavissa, kodeissa ja kouluissa. Voit osallistua värjäämällä kodin tai koulun seinän tai ikkunan vihreällä. Etätyökonttorin seinään voi tehdä kollaasiin vihreistä vaatteista ja toimiston ikkunaan ripustaa vihreän kankaan – tai vaikka täyttää ikkunapinnan vihreillä post-it-lapuilla. Erilaiset kulttuuritalot heijastavat ©-DAY:n kunniaksi ulkoseinäänsä vihreää valoa. Tekemistäsi ja bongaamistasi vihreistä pinnoista voit jakaa kuvia tai videoita tunnisteella #cday ja #tekijänoikeuspäivä.

Tukensa luovan työn tekijöille voit osoittaa myös esimerkiksi muokkaamalla sosiaalisen median profiilikuvasi ©-DAY-generaattorilla ja jakamalla ©-DAY-kampanjan postauksia. Näytetään yhdessä, miten monta meitä on luovan työn puolella!

Tekijänoikeudet esiin opetuksessa

Perinteisesti tekijänoikeuspäivää on Suomessa juhlittu 26.4. osana Maailman henkisen omaisuuden päivää, jota on vietetty vuodesta 2000 lähtien ympäri maailmaa. Myös 23.4. vietettävä Unescon Kansainvälinen kirjan ja tekijänoikeuksien päivä osuu samalle viikolle.

©-DAY ja sitä edeltävä viikko onkin oivallinen hetki opettaa tekijänoikeuksien kunnioittamista. Radiossa ja televisiossa keskustellaan tuolloin erityisen paljon tekijänoikeuksista. Esimakua saatiin jo 25.3. MTV3-kanavalla Viiden jälkeen -ohjelmassa, jossa haastattelussa oli kirjailija Juha Itkonen (kohta 53:24.).

Tekijänoikeustietoa sekä valmiita oppimateriaaleja, opetusvinkkejä ja pelejä kaikille luokka- ja koulutusasteille alakoulusta yliopistoon löytyy Kopiraittilasta.

Lisätietoa verkossa www.cday.fi sekä Facebookissa https://www.facebook.com/lyhtyprojekti/

Takaisin