20.4.2022

Asiantuntija vastaa: Voinko kopioida oppilaalle materiaalia kirjaston kirjasta?

”Saanko kopioida oppilailleni sisältöjä kirjastosta lainatusta kirjasta? Onko väliä sillä, onko kirja painettu vai sähköinen?” Kysyimme tähän vastausta Kopioston lakimieheltä Ville Verroselta.

”Kopioston kopiointiluvalla saat ottaa kopioita kirjastosta lainatuista kotimaisista ja ulkomaisista kirjoista. Painettujen kirjojen lisäksi lupa mahdollistaa myös sähköisessä muodossa julkaistujen kirjallisten teosten kopioinnin”, vastaa Verronen.

Verronen huomauttaa, että kopiointiluvalla et kuitenkaan voi kopioida kirjaa kokonaisuudessaan.

”Lupaehdoissa säädetään, kuinka paljon luvalla saa kopioida yhdestä kirjasta oppilasta kohden. Se, valokopioitko vai skannaatko otteen kirjasta, vaikuttaa sallitun kopioinnin määrään. Myös painetun kirjan ja sähkökirjan sallituissa kopiointimäärissä on eroavaisuuksia.”

Painetusta julkaisusta saat valokopioida korkeintaan 20 sivua per kirja, kuitenkin enintään puolet kirjasta. Toisin sanoen, jos kirja on alle 40 sivua, saa kopioida korkeintaan puolet kirjasta. Sen sijaan e-kirjoista saa ottaa kopioita esi- ja peruskouluissa korkeintaan 5 sivua per kirja, kuitenkin enintään puolet kirjasta ja lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja vapaan sivistystyön oppilaitoksissa korkeintaan 15 sivua per e-kirja, kuitenkin enintään 15 % kirjasta. Kopiointiluvalla saa myös skannata kirjoja. Skannauksen osalta sallitun kopioinnin sivumäärät ovat samat kuin e-kirjojen osalta.

”Kopiointiluvallamme ei saa kopioida työ-, harjoitus- ja vastauskirjoja eikä sellaisia aineistoja, joita koskee omat lisenssi- tai käyttöehdot tai käyttölupa, esimerkiksi digitaalisia oppimateriaaleja”, muistuttaa Verronen.

Verronen suosittelee tutustumaan Kopioston verkkosivuihin, josta saa lisätietoa kopiointiluvalla sallitusta aineiston kopioinnista.

Askarruttavatko sinua tekijänoikeudet?

Kysy asiantuntijalta -juttusarjassa asiantuntijat vastaavat opettajia askarruttaviin tekijänoikeuskysymyksiin. Onko sinulla tekijänoikeuskysymyksiä, joihin haluaisit asiantuntijan vastauksen? Voit lähettää kysymyksiäsi sähköpostilla viestinta(at)kopiosto.fi. Laita otsikoksi “Asiantuntija vastaa”.

Takaisin