22.3.2021

Asiantuntija vastaa: Voinko kopioida oppikirjasta yksittäisiä tehtäviä suljetulle oppimisalustalle omaan opetusmateriaaliini?

Kysyimme Suomen Kustannusyhdistyksen juridiselta asiantuntijalta Johanna Haapiainen-Makkoselta, saako oppikirjojen tehtäviä kopioida suljetulle oppimisalustalle tai omaan opetusmateriaaliinsa? Entä jos hieman muutan tehtäviä enkä kopioi niitä ihan sanasta sanaan?

Asiantuntija vastaa -juttusarjan bannerikuva

Yleensä oppikirjojen tehtävät ovat osa kokonaisuutta, joka nauttii tekijänoikeussuojaa. Oppikirja on kokonaisuus, johon otettavien aineistojen ja tehtävien valinta edellyttää tekijältä hyvin paljon työtä ja valintojen tekemistä.

”Oppikirjaa ei koota mekaanisesti: tekijältä vaaditaan pedagogisia ja luovia valintoja, jotta kokonaisuudesta muodostuu juuri omanlaisensa”, vastaa Haapiainen-Makkonen. ”Lähtökohta on, että teoksen tai sen osan kopioimiseen tarvitaan pääsääntöisesti lupa tekijältä tai muulta oikeudenhaltijalta.”

Kopioston kopiointiluvalla voi kopioida otteen tekstikirjasta, mutta Kopioston kopiointiluvat eivät koske työ- ja harjoituskirjoja eivätkä tehtäväosioita muissakaan oppikirjoissa. Lähtökohtaisesti on tarkoitus, että oppilaille hankitaan tehtäväkirjat omaan käyttöön. Työ- ja harjoituskirjojen ja oppikirjojen tehtäväosioiden kopioimiseen ja jakamiseen oppilaille sähköisellä oppimisalustalla tulee hankkia aina lupa kustantajalta.

”Tehtävistä voi toki hakea inspiraatiota, koska tekijänoikeus ei suojaa tietoja ja ideoita”, Haapiainen-Makkonen vinkkaa. ”Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että toisen tekemän tehtävän voi ikään kuin tehdä omakseen muuntelemalla sitä. Teoskynnyksen ylittävien tehtävien muokkaamiseen tarvitaan tekijän lupaa.”

”On hyvä myös muistaa, että Kopioston kopiointiluvan muunteluoikeus ei koske kustannettua oppimateriaalia. Kustannettujen oppimateriaalien käyttöä koskevissa lupa-asioissa voi olla yhteydessä kustantajaan”, muistuttaa Johanna Haapiainen-Makkonen.

Kysy asiantuntijalta -juttusarjassa asiantuntijat vastaavat opettajia askarruttaviin tekijänoikeuskysymyksiin

Onko sinulla tekijänoikeuskysymyksiä, joihin haluaisit asiantuntijan vastauksen? Voit lähettää kysymyksiäsi sähköpostilla viestinta (at) kopiosto.fi. Laita otsikoksi “Asiantuntija vastaa”. 

Takaisin