15.2.2021

Asiantuntija vastaa: Saammeko kuunnella podcasteja tai äänikirjoja oppitunnilla?

Kysyimme Kopioston lakimieheltä Sini Kauppilalta, saako podcasteja tai äänikirjoja kuunnella oppitunnilla.

Asiantuntija vastaa -juttusarjan bannerikuva

”Podcasteja ja äänikirjoja voidaan yleensä kuunnella opetuksen yhteydessä tekijänoikeuslain nojalla, samoin kuin esimerkiksi radio-ohjelmia ja kuunnelmiakin”, Kauppila kertoo.

Tekijänoikeuslain 21 § sallii muiden julkistettujen teosten, paitsi elokuva- ja näytelmäteosten, esittämisen ei-ansiotoiminnassa tapahtuvassa opetuksessa. Tämä mahdollistaa muun muassa kirjojen, runojen ja novellien ääneen lukemisen sekä musiikin, podcastien ja äänikirjojen kuuntelun oppitunnilla.

”Podcastien tai äänikirjojen kuuntelu opetuksessa voi kuitenkin olla kiellettyä jostakin tietystä palvelusta. Kunkin palvelut käyttöehdot määrittävät sen, mihin tarkoitukseen ja millä ehdoilla kyseistä palvelua saa käyttää”, huomauttaa Kauppila.

Käyttäjä sitoutuu noudattamaan palvelun käyttöehtoja ottaessaan palvelun käyttöön. Jos podcast tai äänikirja on kuunneltavissa sellaisessa palvelussa, jonka käyttöehdoissa sallitaan palvelun käyttö vain henkilökohtaiseen käyttöön, kyseistä palvelua ei saa käyttää opetuksessa. Opetuskäyttö ei ole henkilökohtaista käyttöä.

”Esimerkiksi Yle Areenassa on kuunneltavissa monenlaisia podcasteja, kuunnelmia, äänikirjoja ja satuja. Näitä voi kuunnella myös oppitunnilla”, Kauppila vinkkaa.

Kysy asiantuntijalta -juttusarjassa asiantuntijat vastaavat opettajia askarruttaviin tekijänoikeuskysymyksiin

Onko sinulla tekijänoikeuskysymyksiä, joihin haluaisit asiantuntijan vastauksen? Voit lähettää kysymyksiäsi sähköpostilla viestinta (at) kopiosto.fi. Laita otsikoksi “Asiantuntija vastaa”.

Takaisin