17.2.2022

Asiantuntija vastaa: Saako YouTube-videoita upottaa opetusmateriaaliin tai oppimisympäristöön?

”Teemme opiskelijoille kurssimateriaaleja suljettuun sähköiseen oppimisympäristöön. Voiko opettaja liittää kurssisisältöön linkkejä YouTube-videoihin? Onko sillä merkitystä, aukeaako linkki alkuperäisessä ympäristössä (esim. YouTube) tai onko video upotettuna sähköiseen materiaaliin tai kurssialustalle?” Kysyimme tähän vastausta Kopioston lakimieheltä Ville Verroselta.

”Linkittäminen on sallittua, kun verkkosivut linkitetään toisiinsa niin, että linkin avulla siirrytään sivustolta toiselle. Linkittäminen on tehtävä niin, että käyttäjä huomaa siirtyvänsä toiselle sivustolle”, vastaa Verronen. ”YouTube-videon upottaminen on myös mahdollista, mikäli videon julkaisija on upottamisen erikseen palvelussa sallinut.”

Linkitettävän materiaalin on oltava luvallisesti verkossa saatavilla. Näin ollen ennen linkittämistä on syytä varmistaa, kuka on ladannut videon tai muun sisällön palveluun.

”Esimerkiksi yksittäiskäyttäjän YouTube-kanavalleen lataama musiikkikappale tai elokuva ei välttämättä ole palvelussa luvallisesti saatavilla. Sen sijaan artistin tai tuotantoyhtiön viralliselle kanavalle ladattu kappale tai elokuvatraileri on luultavammin ladattu palveluun luvallisesti”, Verronen vinkkaa.

Lisäksi linkitettävän materiaalin tulisi olla kenen tahansa internetkäyttäjän saatavilla vapaasti. Näin ollen esimerkiksi maksumuurin, salasanan tai muun pääsyrajoituksen kiertäminen linkittämällä ei ole sallittua.

Askarruttavatko sinua tekijänoikeudet?

Kysy asiantuntijalta -juttusarjassa asiantuntijat vastaavat opettajia askarruttaviin tekijänoikeuskysymyksiin. Onko sinulla tekijänoikeuskysymyksiä, joihin haluaisit asiantuntijan vastauksen? Voit lähettää kysymyksiäsi sähköpostilla viestinta(at)kopiosto.fi. Laita otsikoksi “Asiantuntija vastaa”.

Takaisin