23.9.2021

Asiantuntija vastaa: Saako Ylen sivuilta kopioida ohjelmiin liittyvää materiaalia opetuksen tueksi materiaalipankiksi?

Kopiraittilan sivuilla kerrotaan televisio-ohjelmien esittämisestä opetuksessa, mutta kattavatko luvat myös tv-ohjelmien muiden materiaalien käytön ja kokoamisen materiaalipankiksi opetuksessa? Kysyimme Kopioston lisensointipäällikkö Kirsi Salmelalta, saako Yleisradion sivuilla olevia materiaaleja vapaasti tulostaa tai tallentaa opetusryhmälle ja oppilaitoksen yhteiseen materiaalipankkiin.

Asiantuntija vastaa -juttusarjan bannerikuva

”Opetushallituksen hankkimalla tv-ohjelmien käyttöluvalla opetuksessa saa esittää Yle Areenasta kotimaisia tv-ohjelmia, lukuun ottamatta video- ja elokuvateatterilevityksessä olevia elokuvia. Muun tyyppisen kuva- ja tekstimateriaalin kopiointi- ja tulostusoikeus katetaan puolestaan kopiointiluvalla”, kertoo Salmela. ”Kopiointiluvalla netistä saa opetusta varten kopioida ja tulostaa sellaisia kuva- ja tekstimateriaaleja, jotka ovat netissä kenen tahansa saatavilla.”

Opetushallitus on hankkinut kopiointiluvan ja tv-ohjelmien käyttöluvan varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle sekä taiteen perusopetukseen. Kopiointiluvalla saa tulostaa esimerkiksi Yle Oppimisen, Pikku Kakkosen sekä Yle Uutisten sivuilta kuvia ja artikkeleita opetuskäyttöön. Materiaaleja saa myös tallentaa oppilaille suljettuun oppimisympäristöön tai kurssialustalle.

Kopiointilupa ei mahdollista materiaalipankkien tekemistä oppilaitoksen tai useamman opettajan käyttöön.

”Jos halutaan kopioida ja tallentaa materiaaleja sekä koota niistä oppilaitoksen tai opettajien yhteinen materiaalipankki, tulee siihen pyytää jokaisen materiaalin ja kuvan tekijänoikeudenhaltijan lupa”, toteaa Salmela.

”Kopiointilupa mahdollistaa kyllä materiaalien tallentamisen ja kokoamisen oman opetusryhmän käytössä olevalle suljetulle alustalle, esim. Google Classroomiin, Teamsiin, Pedanetiin, Moodleen tai vastaavaan”, jatkaa Salmela. ”Yksi vaihtoehto on myös, että tekee vain linkkejä verkossa oleviin materiaaleihin, eikä lataa ja tallenna aineistoja sellaisenaan materiaalipankkiin. Linkkien jakamiseen ei tarvita lupaa.”

Askarruttavatko sinua tekijänoikeudet?

Kysy asiantuntijalta -juttusarjassa asiantuntijat vastaavat opettajia askarruttaviin tekijänoikeuskysymyksiin. Onko sinulla tekijänoikeuskysymyksiä, joihin haluaisit asiantuntijan vastauksen? Voit lähettää kysymyksiäsi sähköpostilla viestinta (at) kopiosto.fi. Laita otsikoksi “Asiantuntija vastaa”.

Takaisin