9.6.2021

Asiantuntija vastaa: saako työkirjan tehtävät heijastaa dokumenttikameralla seinälle?

Asiantuntija vastaa -juttusarjan bannerikuva

Kielten opettajia huolestuttaa: jos kunta tai koulutuksen järjestäjä ei hanki oppilaille oppikirjoja, saisiko opettaja heijastaa omasta työ- tai oppikirjastaan tehtävät seinälle, jolloin oppilaat voisivat tehdä tehtävät omiin vihkoihinsa. Kysyimme Kopioston lisensointipäällikkö Kirsi Salmelalta, onko tämä luvallista.

Oppikirjat, myös työ- ja harjoituskirjat, ovat tekijänoikeudensuojaamia teoksia. Näiden kopioimiseen tarvitaan tekijänoikeudenhaltijan lupa. Kopioston kopiointilupa mahdollistaa kuvien, artikkelien ja otteiden kopioimisen kirjoista ja lehdistä sekä verkkosivuilta. ”Opettaja voi kopioida Kopioston kopiointiluvalla esimerkiksi otteen tekstikirjasta, mutta Kopioston kopiointilupa ei koske työ- ja harjoituskirjoja. Myöskään muista oppikirjoista ei Kopioston luvalla saa kopioida tehtäväosioita. Lähtökohtaisesti on tarkoitus, että oppilaille hankitaan tehtäväkirjat omaan käyttöön”, kertoo Salmela.

Tekijänoikeuslaki sallii teoskappaleiden näyttämisen paikan päällä olevalle yleisölle. ”Opetuksessa voidaan esimerkiksi näyttää kuvia kirjoista”, jatkaa Salmela. ”Jos kuvia tai otteita kirjasta halutaan kopioida tai liittää osaksi omaa materiaalia tai välittää esimerkiksi kirjojen sivuja etäyhteydellä, tarvitaan siihen tekijänoikeudenhaltijan lupa. Tähän oppilaitoksille hankittu Kopioston kopiointilupa antaa oikeudenhaltijoiden puolesta lupaehtojen mukaisen luvan.”

Opettaja voisi siten heijastaa dokumenttikameralla sivuja työ- tai oppikirjasta seinälle luokassa, jos hän ei ota kirjan sivuista kopioita tai tallenna niitä. Koulutuksen järjestäjien olisi kuitenkin hyvä miettiä kustannussäästöjen lisäksi myös sitä, mikä on pedagogisesti paras ratkaisu oppijoille – tehtävien kopioiminen omaan vihkoon vai niiden tekeminen omaan työkirjaan.

Askarruttaako sinua tekijänoikeudet?

Kysy asiantuntijalta -juttusarjassa asiantuntijat vastaavat opettajia askarruttaviin tekijänoikeuskysymyksiin. Onko sinulla tekijänoikeuskysymyksiä, joihin haluaisit asiantuntijan vastauksen? Voit lähettää kysymyksiäsi sähköpostilla viestinta (at) kopiosto.fi. Laita otsikoksi “Asiantuntija vastaa”.

Takaisin