Valokuvien ottaminen

Julkisella paikalla saa yleensä aina kuvata – myös henkilöitä, ellei tilan haltija ole kieltänyt kuvaamista.

Julkisia paikkoja ovat paikat, joihin on vapaa pääsy, esimerkiksi kadut, puistot, koulut, kauppakeskukset, kirjastot, liikennevälineet ja virastojen aulat. Yksityisissä tiloissa, esimerkiksi jonkun kotona, ei saa kuvata ilman paikan omistajan lupaa. Myöskään kaikissa julkisissa paikoissa ei aina ole sallittua kuvata, esimerkiksi sairaalassa potilaita tai virastossa työntekijöitä huoneissaan. Tilanhaltija on myös saattanut kieltää kuvaamisen tilassaan, esimerkiksi taidemuseossa. Kuvauskielto ei kuitenkaan perustu tekijänoikeuslakiin.

Rakennukset

Rakennuksia saa kuvata vapaasti.

tekijänoikeuslaki 25 a § 4 momentti

Julkisella paikalla pysyvästi oleva taideteos

Julkisella paikalla pysyvästi sijaitsevan taideteoksen (patsaan, maalauksen jne.) saa kuvata vapaasti. Jos taideteos on kuvan pääaiheena, ei kuvaa saa käyttää ansiotarkoituksessa, esimerkiksi myydä kuvia postikortteina. Kuvan saa ottaa ja julkaista sanoma- tai aikakauslehdessä, jos se liittyy tekstiin.

tekijänoikeuslaki 25 a § 3 momentti

Taideteoksen toissijainen merkitys kuvassa

Taideteoksen saa sisällyttää valokuvaan, elokuvaan tai televisio-ohjelmaan, jos taideteoksella on valokuvassa, elokuvassa tai tv-ohjelmassa toissijainen merkitys. Esimerkiksi henkilöä kuvattaessa taustalla voi näkyä seinällä oleva taulu tai taustalla oleva patsas.

tekijänoikeuslaki 25 § 2 momentti