Muita musiikin käyttölupia

Tapahtumalupa

Kun koulu tai vanhempainyhdistys järjestää tapahtuman ja siellä soi musiikki, musiikin käyttöön tarvitaan Teoston ja Gramexin yhteinen tapahtumalupa. Tapahtumassa musiikki voi olla elävää eli sitä voi esittää bändi, orkesteri tai artisti tai siellä voidaan soittaa musiikkia levyltä, digitaalisesta tiedostosta tai muulta äänitteeltä tai tapahtumassa voidaan esittää karaokea. Tapahtumalupa tarvitaan sekä pääsymaksullisiin että maksuttomiin tapahtumiin. Lisätietoa musiikin esittämisluvista Musiikkiluvat.fi.

Äänitemusiikin tallentamisluvat

Kun kopioit äänitemusiikkia julkisesti esitettäväksi, tarvitset siihen tallennusluvan. Tämä koskee myös internetin musiikkikaupoista ostettua yksityiseen käyttöön tarkoitettua musiikkia. Gramexin lupa oikeuttaa kopioimaan äänitteitä ja käyttämään nettikaupoista yksityiseen käyttöön ladattuja biisejä julkista esittämistä varten – eli esitettäväksi läsnä olevalle yleisölle esimerkiksi tausta- tai tanssimusiikkina. Tällä tarkoitetaan olemassa olevan äänitteen (esim. biisi tai cd-levy) kopioimista toiselle alustalle, kuten tallennettavalle cd:lle, MP3-soittimelle, kännykälle tai tietokoneelle. Tallennetun musiikin tulee olla kopioitu laillisesta lähteestä.

Lisätietoja Gramexin luvista.

Luokka on järjestämässä diskoa koulussa luokkaretken varainhankkimiseksi. Tarvitaanko musiikin soittamiseen lupa?

Luokan järjestämä disko ei ole koulun järjestämä tilaisuus eikä kuntasopimus sen vuoksi kata musiikin esittämistä luokan järjestämässä tilaisuudessa. Luokan tulee hankkia musiikin esittämiseen lupa Gramexista ja Teostosta.

Koulun vanhempainyhdistys on järjestämässä koululla konserttia. Tarvitaanko musiikin esittämiseen lupaa?

Koulujen kuntasopimuksen mukainen musiikin esittämislupa ei kata vanhempainyhdistyksen järjestämiä tilaisuuksia. Vanhempainyhdistyksen tulee hankkia tilaisuuteen musiikin esittämisluvat Teostosta ja Gramexista.

Lupa musiikin tallentamiseen verkkosivuille

Musiikin tallentaminen nettisivuille edellyttää lupaa käytetyn musiikin tekijöiltä, joiden puolesta tallennusluvan myöntää Teosto. Mikäli kopioidaan musiikkia olemassa olevalta äänitteeltä, esimerkiksi cd-levyltä, tulee lupa tallentamiseen pyytää myös äänitetuottajia ja esittäviä taiteilijoita edustavalta Gramexilta.