Elokuvien esittäminen opetuksessa

Elokuvat on yleensä tehty teatterilevitystä, tallennevuokrausta ja dvd-myyntiä varten. Niitä myös esitetään televisiossa, mutta ne eivät kuulu voimassa olevan opetustallennussopimuksen piiriin. Televisiossa esitettäviä elokuvia ei siis saa tallentaa opetuskäyttöä varten ilman erikseen hankittua lupaa.

Tavarataloissa, erikoisliikkeissä ja verkkokaupoissa myytävät tallenteet, kuten äänitteet, kielikasetit tai video- ja dvd-elokuvat sekä videovuokraamojen tallenteet, on tarkoitettu yksityiskäyttöön, joten niitä ei saa kopioida opetuskäyttöä varten. Elokuvan julkisen esittämisen oikeudet ovat yleensä elokuvan tuottaneella yhtiöllä. Niiden esittämiseen muussa kuin yksityisessä perhe- ja ystäväpiirissä tarvitaan erillinen lupa.

Kotimaisten elokuvien esittämislupa

Elokuva- ja av-tuotantoyhtiöitä edustavalta Audiovisual Producers Finland – APFI ry:lta voi hankkia lupia kotimaisten elokuvien opetuskäyttöön. APFIn luvalla elokuvatallenteen saa esittää oppilaitoksen opetussuunnitelman mukaisessa toiminnassa sekä koulun aamu- ja iltapäiväkerhotoiminnassa. Opettaja voi lainata esitettävän tallenteen kirjastosta, vuokrata sen videovuokraamosta tai ostaa kaupasta. Elokuvan voi myös nauhoittaa televisiosta. APFIn opetuskäyttöluvan puitteissa kotimaisen elokuvan voi esittää myös internetin ”video-on-demand”-palvelusta (VOD).

Kotimaisten elokuvien esittämisluvan voi hankkia APFI ry:lta.

Elokuvalisenssi

Lupia useiden eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten tuotantoyhtiöiden elokuvien esittämiseen myy M&M-Viihdepalvelu Oy. Elokuvalisenssi oikeuttaa oppilaitokset ja muut yhteisöt esittämään luvan piiriin kuuluvien tuotantoyhtiöiden elokuvia. Elokuvalisenssillä voi esittää laillisesti hankittuja, kuten ostettuja tai vuokrattuja elokuvia. Lisätietoja elokuvalisenssistä.

Muiden ulkomaisten elokuvien osalta lupaa voi tiedustella tuotantoyhtiöltä tai elokuvan levittäjältä.

Muita mahdollisuuksia elokuvien esittämiseen opetuksessa

Elokuvia opetuskäyttöön tarjoaa myös Koulukino. Koulukino tuottaa oppimateriaalia teatterilevitykseen tulevista elokuvista koulujen ja päivähoidon mediakasvatuksen tueksi. Koulut voivat tilata elokuvanäytännön lähimmästä elokuvateatterista. Lisää tietoa saa Koulukino.fi-sivustolta.

Oppilaitokset voivat hankkia elokuvia ja ohjelmia myös Yle arkistomyynnistä. Myös useisiin Yle arkistomyynnistä hankittuihin elokuviin ja ohjelmiin sisältyy esitysoikeus opetuksen yhteydessä.