Musiikki ja nuotit

Mitä ovat sävellysteokset?

Sävellysteoksia ovat nuotit, sanoitukset, tabulatuurit ja vastaavat. Sävellysteosten oikeudenhaltijoita ovat säveltäjät, sovittajat, sanoittajat ja musiikkikustantajat. Sävellysteosten esitysten ja äänitallenteiden oikeudenhaltijoita ovat esiintyvät taiteilijat, kuten artistit, laulajat, soittajat, sekä äänitetuottajat.

Esiintyvät taiteilijat ja äänitetuottajat saavat tekijänoikeuslain mukaan lähioikeussuojaa esitykselleen ja tallenteelle. Musiikkia käytettäessä – esitettäessä tai tallennettaessa – tarvitaan usein sekä musiikin tekijöiden ja musiikkikustantajien lupa että esiintyvien taiteilijoiden ja äänitetuottajien lupa. Lupia musiikin esittämiseen voi tiedustella Teostosta. Tallennetun musiikin käyttöön tarvitaan lupa myös Gramexilta.

Musiikin esittäminen opetuksessa

Julkaistun teoksen saa esittää julkisesti maksuttomassa tilaisuudessa, jossa teoksen esittäminen ei ole pääasia. Tilaisuuden järjestäminen ei muutoinkaan saa tapahtua ansiotarkoituksessa. Musiikkia saa siten opetuksen yhteydessä esittää vapaasti, esimerkiksi soittaa cd-levyltä, tietokoneelta tai mp3-soittimelta musiikkia oppitunnilla tai soittaa ja laulaa oppilaiden kanssa.

tekijänoikeuslaki 21 §

Verkossa on saatavilla musiikkia erilaisissa suorasoittopalveluissa, kuten Spotify-palvelussa. Jos palvelun käyttöehdoissa määritellään, että palvelua saa käyttää vain henkilökohtaiseen käyttöön, kuten Spotify Free ja Premium -palveluissa, tällöin musiikin soittaminen ko. palvelusta oppitunnilla on käyttöehtojen vastaista.

Muissa oppilaitoksen tilaisuuksissa tai ansiotarkoituksessa tapahtuvassa opetuksessa tarvitaan musiikin esittämiseen oikeudenhaltijoiden lupa. Luvan voi hankkia Teostolta ja Gramexilta. Lähes kaikki kunnat ovat tehneet sopimuksen Teoston ja Gramexin kanssa musiikin esittämisestä tiettyjen kunnallisten toimintojen yhteydessä. Lisätietoja Teoston luvista ja kuntasopimuksesta ja Gramexin luvista.

Musiikkivideon esittäminen

Musiikkivideon esittäminen opetuksen yhteydessä edellyttää lupaa musiikkivideon oikeudenhaltijoilta. Lupa tulee hankkia musiikin tuottajia ja esiintyjiä edustavalta Gramexilta sekä musiikin tekijöitä ja kustantajia edustavalta Teostolta.

Muita kuin elokuvateatterilevitystä varten tehtyjä kotimaisia musiikkivideoita saa tallentaa Ylen ja MTV3:n kanavilta Kopioston opetustallennusluvalla.

Verkossa olevien musiikkivideoiden esittämiseen tarvitaan lupa. Verkkovideopalveluiden käyttöehdot määrittelevät pitkälti palvelun käytön mahdollisuuden opetuksessa. Oikeudenhaltijat ovat voineet sallia videon esittämisen ja käytön opetuksessa esimerkiksi Creative Commons -lisenssillä tai muulla avoimella lisenssillä.