Av-aineiston tallentaminen opetuksessa

Tv-ohjelmat

Opetushallituksen hankkimalla tv-ohjelmien käyttöluvalla saa tallentaa suorasta televisiolähetyksestä ohjelmia Yle TV1:n, Yle TV2:n, Yle Teeman & Femin ja MTV3 -kanavilta. Lupa ei koske elokuvia, ulkomaisia jatkuvajuonisia ohjelmia eikä mainoksia. Edellä mainituilta kanavilta tallennettuja ohjelmia saa käyttää kahden vuoden ajan. Opetusohjelmia saa tallentaa pysyvään käyttöön.

Lisätietoja ja ohjeita tv-ohjelmien käyttöluvasta Kopioston verkkosivuilta.

Tv-ohjelmien käyttöluvalla saa tallentaa tv-ohjelmia Yle TV1:n, Yle TV2:n, YLE Teeman & Femin ja MTV3 -kanavilta.

Radio-ohjelmat

Opetushallituksen hankkimalla luvalla radiosta saa tallentaa opetuskäyttöön Yleisradion opetustarkoituksessa valmistamia ja lähettämiä radio-ohjelmia. Muiden radio-ohjelmien tallentamiseen tarvitaan erillinen lupa.

Yleisradio tarjoaa radio-ohjelmia verkossa myös ladattavina podcasteina.

Elokuvat

Elokuvat on yleensä tehty teatterilevitystä, tallennevuokrausta ja dvd-myyntiä varten. Ostettuja, lainattuja tai vuokrattuja tallenteita, kuten äänitteitä, kielikasetteja tai video- ja dvd-elokuvia, ei saa kopioida opetuskäyttöön ilman erillistä lupaa. Televisiossa esitettävät elokuvat eivät kuulu voimassa olevan opetustallennussopimuksen piiriin. Elokuvien tallentamiseen tai kopioimiseen tulee hankkia lupa suoraan oikeudenhaltijoilta, kuten tuotantoyhtiöiltä tai elokuvan levittäjältä.

Verkkovideot

Tv-ohjelmia sekä muita audiovisuaalisia teoksia on tarjolla tv-yhtiöiden omilla internetsivuilla ja erilaisissa verkkopalveluissa sekä maksullisina että maksuttomina.

Opetushallitus, Kopiosto ja elokuva- ja av-tuotantoyhtiöitä edustava Audiovisual Producers Finland – APFI ry ovat sopineet Yle Areenan ja Ylen Elävän arkiston kotimaisten tv-ohjelmien esittämisestä tietyissä oppilaitoksissa. Ohjelmien tallentaminen ei kuitenkaan ole sallittua tällä luvalla.

Verkossa on myös paljon erilaista opetusta varten tehtyä av-aineistoa, jota saa käyttää sivuston tai palvelun käyttöehtojen mukaisesti. Esimerkiksi Yle Oppiminen verkkosivustolla olevat kaikki ohjelmat ovat vapaasti koulujen käytettävissä. Yle Oppimisen verkkosivuilla olevat ohjelmat ja muut videot on tarkoitettu esitettäväksi verkosta käsin, eli niitä ei voi tallentaa omalle koneelle. Poikkeuksena ovat sivustolla olevat mp3-tiedostomuotoiset ääniklipit, joita saa tallentaa omalle koneelle tai soittimeen.

Oikeudenhaltija on voinut sallia videon upottamisen (ns. embeddaus), jolloin video voidaan upottaa esimerkiksi osaksi opetusmateriaalia tai kurssialustalle.