Aikakauslehtien teemaviikkoa vietetään 5.–11.4.2021, kun aikakauslehtikustantajat avaavat digilehtensä viikoksi kaikille. Toimittajan työtä pääset harjoittelemaan Aikakauslehtiviikon mediakasvatustehtävien parissa.
Suomessa julkaistaan väkilukuun suhteutettuna roima määrä aikakauslehtiä – ihan maailmanlaajuisestikin lukumäärä on huomattava. Tunnettujen yleisaikakauslehtien, naisten- ja harrastelehtien lisäksi Suomessa ilmestyy laaja kirjo ammatti- ja järjestölehtiä Antimilitaristista Yrittäjäsanomiin. Ne jäävät usein aiheesta kiinnostuneiden omaksi aarteeksi – vaikka sisältävätkin myös laajempaa yleisöä kiinnostavia juttuja ja tarjoavat mielenkiintoisia näkökulmia maailmaan.
Aikakauslehtien valtti onkin juuri erikoistuminen: jokaiselle löytyy tuttuja juttuja ja myös uusia, tutustumisen arvoisia aiheita. Aikakauslehtiviikon tavoitteena on kattaa lukijalle runsas pöytä, josta voi löytää aivan uutta ja itseä kiinnostavaa luettavaa.
Lukemisen täytyy tuntua mukavalta ja olla hauskaa. Sama porttiteoria pätee kaikkeen muuhunkin tekemiseen: teemme mielellämme sitä, minkä parissa viihdymme. Lukutaito ja medialukutaito kehittyvät lukukokemusten ja mediakasvatuksen myötä kuin sivutuotteina.
Halu ja into lukemiseen syttyy aina itseä kiinnostavasta aiheesta. Aikakauslehtien sisältöjen moniäänisyys, sopivan lyhyet palastelujutut tai pidemmät, lukijan omaa kiinnostuksen kohdetta käsittelevät tutkivat jutut madaltavat kynnystä silloin, kun lukeminen tuntuu hankalalta tai ei vain kiinnosta kaiken muun keskellä.
Lukutaito ja kriitinen medialukutaito kulkevat käsi kädessä ja kuuluvat kansalaistaitoihin ikään katsomatta. On tärkeää, että tunnistamme eri tekstityyppejä, osaamme arvioida lähteiden luotettavuutta ja ymmärrämme median toimintaperiaatteita.
Aikakauslehtiviikon mediakasvatusmateriaali julkaistaan maaliskuussa. Se tutustuttaa oppilaat ja opiskelijat journalismiin ja toimittajan työhön. Tänä keväänä teemana on jutun näkökulma: mitä se tarkoittaa ja miksi jutulla täytyy olla sellainen.
Näkökulman valinta on toimittajan työväline, jolla laajaa juttuaihetta rajataan. Toimittajan työ ei ole neutraalia raportoimista vaan siihen liittyy iso määrä erilaisia valintoja. Valinnat näkyvät jutun yksityiskohdissa: sanavalinnoissa, jutun rakenteessa, kuvakulmassa tai valitussa tyylissä. Jutun ulkopuolelle jätetään tietoisesti asioita – yhdessä jutussa ei voi kertoa kaikkea.
Tehtävissä oppilaat pääsevät esimerkiksi pohtimaan sopivaa näkökulmaa kesäjutulle tai miettimään, mistä näkökulmista lapsista ja nuorista kirjoitetaan – kuuluuko heidän äänensä mediassa? Keräämme tänäkin vuonna lasten ja nuorten omia juttuvinkkejä toimituksille.
Aikakauslehtiviikko tarjoaa mediakasvatusmateriaalia myös aikuisille: helmikuussa julkaistu Mediaa, kiitos! -verkkomateriaali on osa Aikakauslehtiviikon sisältöä. Se tarjoaa viisi näkökulmaa journalismiin ja haastaa lukijaa pohtimaan omaa suhdettaan mediaan.
Tervetuloa Aikakauslehtiviikolle 5.–11.4.2021!
Aikakauslehtiviikko järjestetään osana valtakunnallista Lukuviikkoa.
www.aikakauslehtiviikko.fi
www.mediaakiitos.fi
Outi Laine
Mediatuottaja
Aikakausmedia
Jutun kuvat: Jarkko Mikkonen
Takaisin